Магьосник на италианската кухня и вино събра на вечеря бизнеса на Стара Загора
Корифеят на изисканата кухня и учител по сомелиерство Маурицио Ферери събра на традиционна Италианска вечеря с дегустация на подбрани вина представители на бизнеса от Старозагорски регион в Парк-Хотел „Стара Загора“. Очарователният италиански кулинар, който вече 30 години работи едновременно в Италия и България, представи четиристепенно меню, съчетано с подбрани бели, червени и десертни вина от региона на Сицилия – неговото родно място. Като начало Маурицио Ферери поднесе традиционни италиански колбаси в съчетание със зелени салатки,продължи с три вида домашна паста с песто и очарова вкусовете с основното ястие – „Порка Романа“ – обезкостено прясно свинско месо, пълнено с чесънчета, розмарин и други подправки. Стилният десерт, приготвен от маестро Маурицио също беше типично италиански – торта „Москана“.
Освен като кулинарен вълшебник, Маурицио Ферери изненада приятно гостите на вечерта с ... пеене. Най-неочаквано, докато обясняваше на симпатичен българо-италиански език съдържанието на всеки сет, произхода и начина на съчетаване на ястията, шеф Ферери запяваше с прекрасен глас рефрени от любими оперни произведения. Топ готвачът аплодира горещо младата оперна звезда Елена Мишинова от Държавна опера – Стара Загора, която представи пред гостите арии от обичани оперети и призна, че като истински италианец е влюбен в оперното изкуство, а гласът на Елена е удивителен.
Маурицио Ферери отправи най-топли комплименти и към екипа на Ресторант „Орфеида“, чиито готвачи му помогнаха да приготви вкусната Италианска вечеря и ги поздрави за отличния подбор на ястията в новото меню на ресторанта, от което старозагорци и гостите на града ще имат възможност да се възползват още в началото на март.
Първите три правила, които учителят по сомелиерство Маурицио Ферери преподава на своите ученици стоят в основата на дегустационното изкуство. „На първо място е важно да ги науча как е правилно да сервират виното. Второто важно нещо е сомелиерите да умеят да подбират винената листа, която ще предлагат на своите клиенти, да селектират производителите, чиито вина ще представят. И на трето, но не последно място – сомелиерът трябва да умее да разказва за виното. Защото виното е легенда, виното е живот и история в едно. Правилно е да се пие не много вино, а да умеем да се наслаждаваме на всяка глътка“, казва шеф Ферери.
Чаровният гост на Парк-Хотел „Стара Загора“ призна, че е възхитен от Града на липите и хората в него и обеща тази среща да не е последна.