Топ готвачът Амедео Сандри обра оваците с традиционна италианска вечеря
Една уникална октомврийска вечер, посветена на италианската кухня и кулинарна традиция, се превърна в събитието на годината, организирано от екипа на ресторант „Орфеида“. Гостуването на един от най-известните в Италия шеф-готвачи – г-н Амедео Сандри, събра в бляскавата зала „Тервел“ на Парк-Хотел „Стара Загора“ над 100 ценители на елитната кухня - представители на бизнеса, изкуството, лекари и общественици.
Традиционната италианска вечеря представи четири блюда, сполучливо придружени с две бели и две червени елитни италински вина. Всички продукти и вина, използвани за специалната вечеря, бяха донесени от Италия от екипа на г-н Амедео Сандри, който лично подготви ястията рамо до рамо с шеф-готвача на ресторант „Орфеида“ Минчо Минчев и неговия екип.
Вечерята започна с посрещане на гостите и уелкъм дринк с италианско Розе Беллеболле Monteci и просеко Amdio Extra Dry. Вкусът им беше приятно подчертан от сирена асорти - разрязана на две кръгла пита Гран Моравия, Азиаго, пушена Провола, Пекорино Романо, Перлички Моцарела, както и блок маса с италиански колбаси - Прошуто крудо, Салам Фелино, Коппа Парма, Пушен Спек, Мортадела с Шам фъстък, Спианата пиканте, поднесени на блок маса.
Всяка степен от менюто беше презентирана преди сервирането и от г-н Амедео Сандри по изключително атрактивен и увлекателен начин. Италианският кулинар е известен в родината си не само с изтънчените си умения и познаване на родната си традиционна кухня, но и като писател, журналист, създател на цяла кулинарна школа. А по време на събитието в Парк-Хотел „Стара Загора“ Амедео Сандри се прояви и като сладкодумен разказвач на вкусни истории за храната. По време на дегустацията на всяка степен звучаха класическите изпълнения на пиано на Деница Петрова от Държавна опера „Стара Загора“ и откъси от оперни и оперетни произведения в изпълнение на дуо „Канцоне“ - Васко Влахов и Елена Янкова.
Предястието представи композиция от Цигари с брезаола, Зелена салата с Грана Падано, круши, орехи и дресинг с оцет балсамико, скариди с панцарела и вино Шардоне от Tinazzi. Първото ястие, представено от г-н Амедео Сандри, беше прясна паста с пълнеж аньолоти с пармезан със сос „Але Пасколи“, лазаня с шунка, извара и спанак и вино Пинот грижио от Тinazzi. Второто ястие представи пилешки пържолки и риба меч с ордьовър от патладжани и вино Рипассо Делла Валполичела от Tinazzi. Десертът беше ефирна кростата с крем от ябълки и амарети, сервирани със сладко червено вино Речиотто делла Жалполичела от Monteci.
В заключителната си реч г-н Амедео Сандри призна: „Имам зад гърба си 50 години опит като готвач, сега се радвам, като гледам тези млади момчета и момичета и техният устрем да усвоят тънкостите на кулинарното изкуство. То е религия в моята родина. Имам приятел инженер, който се отказа от професията си, за да стане готвач и да твори храна. Но дори след 50 години опит, ще призная, че майка ми готви по-добре“. В кулминационния финал г-н Сандри изведе на импровизираната сцена екипа на шеф Минчо Минчев и помоли всеки от готвачите на ресторант „Орфеида“ да се представи с името си под аплодисментите на гостите. Ръкоплясканията бяха напълно заслужени заради усърдието им по подготовката на уникалната вечеря, започнала още в ранните часове на деня и завършила малко преди полунощ.