Шеф Калоян Колев събра скъпи гости на Модерна френска вечеря в Ресторант „Орфеида“
Духът на Франция завладя красивата зала на Ресторант „Орфеида“ в съботната вечер на 6 април, когато гост-готвачът шеф Калоян Колев представи своята рецепта за Модерна френска вечеря.
Шеф Колев представи 5-степенно меню, което старателно беше подготвял в продължение на два дни заедно със своя екип от асистенти от Института по кулинарни изкуства с безценната помощ на главния готвач на Ресторант „Орфеида“ шеф Недялко Иванов.
Усещането за френска атмосфера в бароковия ресторант „Орфеида“ беше допълнено по прекрасен начин от пианист на Държавна опера Стара Загора – очарователната Деница Петрова. Гостите на вечерята имаха редкия шанс да чуят нейни вокални изпълнения на популярни френски песни и шансони, акомпанирани от известната изпълнителка на пиано.
Вечерята започна с прясно изпечен френски селски хляб, замесен с квас предната вечер лично от шеф Колев. Хлябът беше гарниран с натурално пушено масло. Пред гостите на вечерята шеф Колев представи лично двете предястия в менюто - Пастет от гъши и пилешки дроб с малинов сос върху кракер от квас, след който беше сервирана салата „Риба тон Нисоаз“. В нея шеф Колев беше съчетал филета от риба тон с мариновани пъдпъдъчи яйца, бейби листа, чери домати, френски зелен боб, маслини, каперси, червен лук и меден дресинг.
Основното ястие в Модерната френска вечеря беше рецепта на шеф Колев за „Патица с трюфели“. „Името на ястието звучи много класическо, но блюдото, което ще дегустирате тази вечер, няма нищо общо с класическата рецепта. Пречупил съм тази рецепта през моята фантазия, облягайки се на опита си, които съм добил по време на работата ми с известния френски шеф готвач Жан Жорж, притежател на звезда „Мишлен“, обясни шеф Колев. Той подчерта, че рецептата му няма нищо общо с класическия начин за приготвяне на патица с трюфел, тъй като целта му е да представи модерен поглед към познатите рецепти, с които да предизвика интереса и фантазията на гостите.
В една вечеря обаче кулминацията настъпва не с основното ястие, а с десерта. Приготвеният „Троен шоколад“ на шеф Колев беше изграден върху мус от млечен шоколад, карамелизиран бял шоколад, замразена еспума от руби шоколад, сос от горски плодове, ментов кейк и пресни ягоди. И наистина успя да остави гостите на вечерта зашеметяващо впечатление.
Изненадите на модерната Френска вечеря в Ресторант „Орфеида“ обаче не спряха до тук. Шеф Колев и екипът му гарнираха с черпак десерта на всеки гост с ефектен облак от течен азот, който свали рязко температурата на блюдото и му предаде наистина неповторим вкус. И тъй като не може една френска вечеря да завърши без петифури, накрая гостите дегустираха и авторски петифури от шеф Калоян Колев.
В ролята на водещ на вечерята влезе Стоян Стратиев, който се беше погрижил през цялото време като фон да звучат обичани френски популярни френски песни и шансони в изпълнение на Жо Дасен, Шарл Азнавур, Едит Пиаф и много други обичани изпълнители, които допълниха по чудесен начин живите изпълнения на Деница Петрова.
Гостите на вечеря аплодираха шеф Колев за всяко ястие, както и Деница Петрова за брилянтните ѝ изпълнения на френски песни и мелодии. И поръчаха на организаторите на вечерята непременно да получат покани при следващо подобно събитие.
Модерната френска вечеря с шеф Калоян Колев е третото поред събитие, проведено от Ресторант „Орфеида“. Началото беше поставено през зимата на 2022 година, когато шеф Колев представи своята рецепта за Модерна българска вечеря. През 2023 година той представи Модерна азиатска вечеря. След лятото и есента, през студените зимни месеци на 2024 година, очаквайте поредната Модерна вечеря, организирана от Ресторант „Орфеида“.
За шеф Калоян Колев:
Шеф Калоян завършва международно кулинарно училище през 2014 г., като по време на обучението си реализира два стажа в чужбина – в “Market by Jean-Georges” в Доха, Катар и в “Jean-Georges Steakhouse” във Вашингтон, САЩ. Още съвсем млад, той има рядката възможност да работи на три различни континента, което му позволява да контактува със и да черпи опит от признати европейски, американски и азиатски готвачи. Преди да се присъедини към екипа на Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт в което е вече над 4 години, шеф Калоян работи в продължение на 5 години в Норвегия, включително като Су-шеф на Geir Skeie, победител в най-престижното световно кулинарно състезание Bocuse d’or през 2009 година. Този безценен опит му помага успешно да адаптира различни вкусове, аромати и съставки, което му позволява да изразява и демонстрира уменията си в широк спектър от национални кухни от различни краища на света.
Работейки по целия свят, шеф Калоян успява да развие солидни комуникационни и организационни умения, както и способност да обучава успешно своите студенти. Организиран, креативен и иновативен в презентациите, той притежава таланта да използва продуктите и съставките по възможно най-ефективен начин, с минимални разходи и без загуба на време.
Богатият му професионален опит води шеф Колев към големи успехи. Само някои от скорошните му постижения са 2-рото място за най-добър отбор на Кулинарната купа на България 2018 г., 3 златни медала от Международното кулинарно състезание в Айдън, Турция през 2018 г., 1- вото място за „Най-добър международен готвач“ и бронзовия медал за „Най-добър международен отбор“ на Gastromak 2018 в Северна Македония, както и златния медал за „Най-добър готвач на годината“ на 11-то Международно кулинарно състезание в Южна Европа, което се проведе в Солун, Гърция, в началото на 2019 г.
За Деница Петрова, пианист:
Деница Петрова е пианист с богата палитра от музикални възможности, опит и творческа неизчерпаема енергия. Деница Петрова е родена в Стара Загора в артистично семейство. Майка й е първият учител по пиано, който й разкрива красотата на музиката. Започва да свири на пиано от 5-годишна и е приета в ДМШ към СМУ „Хр. Морфова“. Завършва средно музикално училище през 1996 г. с много участия в продукции и концерти. Завършва Академията за музикално и танцово изкуство Пловдив през 2002 г. при проф. Роксана Богданова с отличие.
В своята практика тя е работила с режисьори като Пламен Карталов, Хачо Бояджиев, Урсула Хорнер, Вера Немирова, Игнацио Окипинти.
Акомпанирала е на световно известни солисти като Веселина Кацарова, Надя Кръстева, Даниел Магдал, Драгана Радакович, Дарио Ди Виетри, Калуди Калудов, Бойко Цветанов, Камен Чанев и всички изключително талантливи солисти от Старозагорска опера.
Шеф Колев представи 5-степенно меню, което старателно беше подготвял в продължение на два дни заедно със своя екип от асистенти от Института по кулинарни изкуства с безценната помощ на главния готвач на Ресторант „Орфеида“ шеф Недялко Иванов.
Усещането за френска атмосфера в бароковия ресторант „Орфеида“ беше допълнено по прекрасен начин от пианист на Държавна опера Стара Загора – очарователната Деница Петрова. Гостите на вечерята имаха редкия шанс да чуят нейни вокални изпълнения на популярни френски песни и шансони, акомпанирани от известната изпълнителка на пиано.
Вечерята започна с прясно изпечен френски селски хляб, замесен с квас предната вечер лично от шеф Колев. Хлябът беше гарниран с натурално пушено масло. Пред гостите на вечерята шеф Колев представи лично двете предястия в менюто - Пастет от гъши и пилешки дроб с малинов сос върху кракер от квас, след който беше сервирана салата „Риба тон Нисоаз“. В нея шеф Колев беше съчетал филета от риба тон с мариновани пъдпъдъчи яйца, бейби листа, чери домати, френски зелен боб, маслини, каперси, червен лук и меден дресинг.
Основното ястие в Модерната френска вечеря беше рецепта на шеф Колев за „Патица с трюфели“. „Името на ястието звучи много класическо, но блюдото, което ще дегустирате тази вечер, няма нищо общо с класическата рецепта. Пречупил съм тази рецепта през моята фантазия, облягайки се на опита си, които съм добил по време на работата ми с известния френски шеф готвач Жан Жорж, притежател на звезда „Мишлен“, обясни шеф Колев. Той подчерта, че рецептата му няма нищо общо с класическия начин за приготвяне на патица с трюфел, тъй като целта му е да представи модерен поглед към познатите рецепти, с които да предизвика интереса и фантазията на гостите.
В една вечеря обаче кулминацията настъпва не с основното ястие, а с десерта. Приготвеният „Троен шоколад“ на шеф Колев беше изграден върху мус от млечен шоколад, карамелизиран бял шоколад, замразена еспума от руби шоколад, сос от горски плодове, ментов кейк и пресни ягоди. И наистина успя да остави гостите на вечерта зашеметяващо впечатление.
Изненадите на модерната Френска вечеря в Ресторант „Орфеида“ обаче не спряха до тук. Шеф Колев и екипът му гарнираха с черпак десерта на всеки гост с ефектен облак от течен азот, който свали рязко температурата на блюдото и му предаде наистина неповторим вкус. И тъй като не може една френска вечеря да завърши без петифури, накрая гостите дегустираха и авторски петифури от шеф Калоян Колев.
В ролята на водещ на вечерята влезе Стоян Стратиев, който се беше погрижил през цялото време като фон да звучат обичани френски популярни френски песни и шансони в изпълнение на Жо Дасен, Шарл Азнавур, Едит Пиаф и много други обичани изпълнители, които допълниха по чудесен начин живите изпълнения на Деница Петрова.
Гостите на вечеря аплодираха шеф Колев за всяко ястие, както и Деница Петрова за брилянтните ѝ изпълнения на френски песни и мелодии. И поръчаха на организаторите на вечерята непременно да получат покани при следващо подобно събитие.
Модерната френска вечеря с шеф Калоян Колев е третото поред събитие, проведено от Ресторант „Орфеида“. Началото беше поставено през зимата на 2022 година, когато шеф Колев представи своята рецепта за Модерна българска вечеря. През 2023 година той представи Модерна азиатска вечеря. След лятото и есента, през студените зимни месеци на 2024 година, очаквайте поредната Модерна вечеря, организирана от Ресторант „Орфеида“.
За шеф Калоян Колев:
Шеф Калоян завършва международно кулинарно училище през 2014 г., като по време на обучението си реализира два стажа в чужбина – в “Market by Jean-Georges” в Доха, Катар и в “Jean-Georges Steakhouse” във Вашингтон, САЩ. Още съвсем млад, той има рядката възможност да работи на три различни континента, което му позволява да контактува със и да черпи опит от признати европейски, американски и азиатски готвачи. Преди да се присъедини към екипа на Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт в което е вече над 4 години, шеф Калоян работи в продължение на 5 години в Норвегия, включително като Су-шеф на Geir Skeie, победител в най-престижното световно кулинарно състезание Bocuse d’or през 2009 година. Този безценен опит му помага успешно да адаптира различни вкусове, аромати и съставки, което му позволява да изразява и демонстрира уменията си в широк спектър от национални кухни от различни краища на света.
Работейки по целия свят, шеф Калоян успява да развие солидни комуникационни и организационни умения, както и способност да обучава успешно своите студенти. Организиран, креативен и иновативен в презентациите, той притежава таланта да използва продуктите и съставките по възможно най-ефективен начин, с минимални разходи и без загуба на време.
Богатият му професионален опит води шеф Колев към големи успехи. Само някои от скорошните му постижения са 2-рото място за най-добър отбор на Кулинарната купа на България 2018 г., 3 златни медала от Международното кулинарно състезание в Айдън, Турция през 2018 г., 1- вото място за „Най-добър международен готвач“ и бронзовия медал за „Най-добър международен отбор“ на Gastromak 2018 в Северна Македония, както и златния медал за „Най-добър готвач на годината“ на 11-то Международно кулинарно състезание в Южна Европа, което се проведе в Солун, Гърция, в началото на 2019 г.
За Деница Петрова, пианист:
Деница Петрова е пианист с богата палитра от музикални възможности, опит и творческа неизчерпаема енергия. Деница Петрова е родена в Стара Загора в артистично семейство. Майка й е първият учител по пиано, който й разкрива красотата на музиката. Започва да свири на пиано от 5-годишна и е приета в ДМШ към СМУ „Хр. Морфова“. Завършва средно музикално училище през 1996 г. с много участия в продукции и концерти. Завършва Академията за музикално и танцово изкуство Пловдив през 2002 г. при проф. Роксана Богданова с отличие.
В своята практика тя е работила с режисьори като Пламен Карталов, Хачо Бояджиев, Урсула Хорнер, Вера Немирова, Игнацио Окипинти.
Акомпанирала е на световно известни солисти като Веселина Кацарова, Надя Кръстева, Даниел Магдал, Драгана Радакович, Дарио Ди Виетри, Калуди Калудов, Бойко Цветанов, Камен Чанев и всички изключително талантливи солисти от Старозагорска опера.