Модерна българска вечеря с шеф Калоян Колев
Вярвате ли, че класическата българска кухня може да бъде презентирана по толкова модерен начин, че да изглежда по европейски авангардно, а в същото време да изрази най-добрите вкусови усещания, запазени от българите през вековете?
Да, това е напълно възможно, когато в кухнята е шеф Калоян Колев - един от малкото кулинарни експерти, чиято дарба е призната на три континента - Европа, Америка и Азия.
На 29 октомври шеф Калоян Колев ще сътвори една много специална Модерна българска кухня и ще я поднесе лично на гостите на събитието в Ресторант "Орфеида" на Парк-Хотел "Стара Загора".
И не само - шеф Калоян ще обяснява по време на цялата вечеря защо, как и по какъв начин е правилно да се съчетават храните когато се готвят и когато се консумират. Той ще представи ястията по изключително атрактивен начин, създавайки истински кулинарен празник, за който ще се говори дълго след това.
Ето и модерното българско меню, което шеф Калоян ще сервира:
Модерна Българска вечеря/Modern Bulgarian dinner
Комплимент/Amuse bouche
„Пастърва лопушка“
Руло направено от филе от пастърва ,сланина ,зелен лук и лозови листа
Roll maid from rainbow trout, lard, green onion and grape vine leaves
Студено предястие/Cold appetizer
„Пача“
Направена от свинска глава поднесена с трушия от карфиол,моркови ,червен лук и хайвер от хрян
Pig’s head terrine served with pickled vegetables and horseradish caviar
Топло Предястие/Hot appetizer
„Качамак“
поднесен с олио от червен пипер на прах, овче сирене и черен трюфел
Corn meal cream served with paprika oil powder, sheep cheese and black truffle
Основно ястие / Main course
„Тракийски гювеч“
Бавно готвен свински врат запечен с кашкавал,чипс от червен пипер ,печен червен лук олио от магданоз
Slow cooked pork neck finished with kashkaval cheese, red peppers chips, roasted red onions and parsley oil
Десерт /Dessert
„Печена Тиква с мед и орехи“
Мус от тиква , сладолед с вкус на мед ,орехов крокант , пяна от мед и българска роза
Roasted pumpkin mousse, honey ice-cream, walnut crocant and honey foam
Хляб/Bread
Селски бял хляб поднесен с веган масло с вкус на шарена сол
Rustic Bulgarian loaf served with “sharena” salt vegan butter
Дегустация на три вина вина от Заара Естейт към първите три блюда от менюто.
Куверт за 1 човек - 59 лева
Резервирайте на тел. 0895583888
Професионална биография на шеф Калоян Колев:
Шеф Калоян Колев има над 15-годишен професионален опит в сферата, като винаги е носел в себе си страстта към кулинарията. Той е отворен да изучава нови култури и кухни и успешно работи в бързоразвиваща се среда. Винаги е готов да се изправи пред нови предизвикателства.
Шеф Калоян завършва международно кулинарно училище през 2014 г., като по време на обучението си реализира два стажа в чужбина – в "Market by Jean-Georges" в Доха, Катар и в "Jean-Georges Steakhouse" във Вашингтон, САЩ.
Още съвсем млад, той има рядката възможност да работи на три различни континента, което му позволява да контактува със и да черпи опит от признати европейски, американски и азиатски готвачи. Преди да се присъедини към екипа на Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт, в което е вече над 4 години, шеф Калоян работи в продължение на 5 години в Норвегия, включително като Су-шеф на Geir Skeie, победител в най-престижното световно кулинарно състезание Bocuse d’or през 2009 година. Този безценен опит му помага успешно да адаптира различни вкусове, аромати и съставки, което му позволява да изразява и демонстрира уменията си в широк спектър от национални кухни от различни краища на света.
Работейки по целия свят, шеф Калоян успява да развие солидни комуникационни и организационни умения, както и способност да обучава успешно своите студенти. Организиран, креативен и иновативен в презентациите, той притежава таланта да използва продуктите и съставките по възможно най-ефективен начин, с минимални разходи и без загуба на време.
Богатият му професионален опит води шеф Колев към големи успехи. Само някои от скорошните му постижения са 2-рото място за най-добър отбор на Кулинарната купа на България 2018 г., 3 златни медала от Международното кулинарно състезание в Айдън, Турция през 2018 г., 1-во място за „Най-добър международен готвач“ и бронзов медал за „Най-добър международен отбор“ на Gastromak 2018 в Северна Македония, както и златен медал за „Най-добър готвач на годината“ на 11-то Международно кулинарно състезание в Южна Европа, което се проведе в Солун, Гърция, в началото на 2019 г.