Колега на Гордън Рамзи и Джейми Оливър влезе в кухнята на Парк-Хотел
Новият главен готвач на 5-звездния комплекс е готвил за Ангела Меркел и други известни личности
Той е само на 27 години, но е осъществил детската си мечта да усвои и най-големите тънкости на кулинарното изкуство, да стане шеф готвач и да работи рамо до рамо с най-великите кулинари на света – Гордън Рамзи и Джейми Оливър. Работил е в едни от най-престижните ресторанти в Германия, Холандия и Великобритания. Готвил е за взискателна клиентела буквално по всички точки на света, пътувайки с един от най-луксозните круизни кораби – Аида Нова.
След няколко години вълнуващи преживявания и екзотични приключения, младият, но изпълнен със знания и амбиции шеф-готвач Стоян Динев се завърна в родния си град Стара Загора, поемайки управлението на кухнята на ресторант „Орфеида“ в петзвездния комплекс Парк-Хотел „Стара Загора“. На отговорния пост главен готвач го е поканил новият управител на ресторант „Орфеида“, Юлиян Димитров, който от началото на това лято провежда пълна промяна в организацията и екипната работа на елитното заведение, разположено край брега на езеро „Загорка“.
Цели 12 години Стоян Динев трупа роден и световен опит в кулинарното изкуство с обучения и практика. Започва първата си работа едва 15-годишен, но любовта му към готвенето се появява много по-рано...
„Родителите ми винаги са били много заети. Майка ми Ваня и баща ми Динко имаха собствен бизнес – почти денонощно се грижеха за 20 декара оранжерии в старозагорското село Петрово“, разказва шеф Динев.
Като дете му оставяли пари за готова храна, но Стоян я намирал за крайно безвкусна. Във втори клас, вместо да си купи за ядене, Стоян напазарувал продукти и сготвил първото в живота си ястие - яйца по панагюрски. Станало толкова вкусно, че се осмелил да пробва и други рецепти. Така, вместо родителите му да мислят с какво да го нахранят, той започнал да се грижи вкъщи винаги да има нещо сготвено. „Баща ми и до днес повтаря, че не може да забрави заека с портокали, с който го изненадах в трети клас“, смее се Стоян и с признателност си спомня за баба си Марийка и нейната вълшебна картофена яхния, от която най-вероятно прихванал страстта към готвенето. В къщата им в Петрово и до днес гледат огромно стопанство с всякакви животни – прасета, крави, коне, зайци, кокошки. Не помни някога да са купували месо – ползват само домашно.
В четвърти клас нашият герой вече със сигурност знаел какъв иска да стане, когато порасне – световноизвестен шеф-готвач, който готви за световни личности! Едва дочакал да завърши 8 клас и да кандидатства в ПГОХ „Райна Княгиня“ в Стара Загора - първо и единствено желание! Още на втората година обаче решил, че трябва сам да си изкарва хляба, въпреки че родителите му печелели достатъчно пари. Започнал като мияч на чинии, минал през студена кухня, топла кухня, станал главен барбекюрист, та стигнал и до помощник на главния готвач.
За да стане професионалист на международно ниво, се записал в престижната HRC Academy, от която на времето тръгва и култовото кулинарно шоу „Мастър шеф“. Научил перфектно и английски език. Освен тънкостите на всички световни кухни – френска, испанска, италианска, азиатска, японска и т.н., най-важното, което разбрал за готвенето през двете години обучение в HRC Academy, е колко важно нещо е дисциплината. Прекарал 6-месечната си практика в световната хотелска верига „Щайгенбергер“ в Германия и във Флетчър хотел в Ротердам, Холандия. Завърнал се в родния край и 2 години прилагал наученото като главен готвач в елитно заведение на известна българска винарна.
Тогава решил, че е дошъл моментът да започне работа рамо до рамо с кумирите на своето детство – Гордън Рамзи и Джеймс Оливър. Двамата големи обаче върнали CV-то на амбициозния старозагорец със забележката, че трябва да натрупа още опит. Така Стоян Динев се качил на един от най-големите круизни кораби в света – Аида Нова, с капацитет над 4000 пасажери. Първо бил шеф де парти, после помощник главен готвач във Файн Дайнинг ресторанта на кораба. Обслужвал клиенти от най-различни националности с най-разнообразни вкусови предпочитания, обикаляйки по всички точки на света. „Когато работиш със желание, не е трудно да отгатваш вкусовете на различните клиенти, откъдето и да са те“, убеден е днес шеф Динев.
След 2 години презокеанска закалка най-накрая късметът му се усмихнал и Стоян получил покана да работи в един от най-известните ресторанти с една звезда Мишлен на Гордън Рамзи в Лондон. След 3 месеца здрава работа се преместил в ресторант на другия свой кумир - Джеймс Оливър. „Готвил съм и с двамата рамо до рамо и това наистина беше не само вълнуващо преживяване, но и голяма школа“, разказва Стоян Динев. Младият старозагорец работил няколко месеца и в ресторант на магьосника на молекулярната кухня – Хестън Блументал, а после и в известен Файн Дайнинг ресторант в Лондон.
Рамзи, Оливър, и Блументал препотвърдили това, което Динев разбрал още в HRC Academy – най-важното в една кухня е авторитета на шеф готвача, дисциплината и сериозното отношение към работата. „От една 12-часова смяна 11 часа минават в огромно напрежение. Който не издържи, си тръгва, но който издържи - може да стане по-добър и от главния готвач“, казва Стоян Динев. Сбъднала се и друга негова мечта – да готви за известни личности. В Германия приготвял ястия за Ангела Меркел, а в Лондон за звездата на „Арсенал“ - Тиери Анри.
Поемайки предизвикателството да бъде главен готвач на петзвездния комплекс Парк-Хотел „Стара Загора“, Стоян Динев иска да въведе в организацията на кухнята най-добрите практики, които е научил по света. „Искам да привикна българския клиент да опитва нови неща и те да му харесват, защото са приготвени както трябва.
Новото меню на ресторант „Орфеида“ ще носи характера на така наречаната „Фюджън кухня“, която комбинира традициите на различни национални кухни с много въображение и импровизации“, казва Стоян Динев. В основата на „фюджън“ кулинарията стои френската кухня, която през 70-те години започва да разчупва гастрономическите закони с екзотиката и пикантните нюанси на източните традиции.
„Искам гостите на ресторант „Орфеида“ да могат да опитат неща, което не са опитвали и които да ги карат да се връщат при нас отново и отново. Например поширан омар със сос от лимонена трева, риба тон гарнирана със сос от маруля и бекон, фазаново филе със сладко от зелени смокини, скалопини Сен-Жан с трохи от чоризо и много, много други интересни предложения.
Ако и вие искате да опитате новото меню на ресторант „Орфеида“ или да станете част от екипа му, който все още се обновява, обадете се на тел. 0889311023.
Автор: Стоян СТРАТИЕВ